Turer

Utlysta Turer och Kurser 2024:

Skärgårdstur i Stockholms södra skärgård

Klubbtur med sikte på Huvudskär och Norrsten i samarbete med Eskilstuna kanotsällskap

Allmän beskrivning:

En tur i Stockholms södra skärgård med start i Dalarö. Vi tar oss till ett antal ögrupper i ytterskärgårdsmiljö öster om Ornö. Det blir en blandning av  natur och kulturupplevelser där vi bland annat besöker fyren på Ålandskär.

Turen kommer att vara upplagd som fortbildning i havspaddling, det innebär att man som deltagare är delaktig i alla beslut om vägval etc. under turen, om man vill kan man som deltagare få träna på navigering genom att leda gruppen på delar av sträckan.

Det kommer, för de som vill, också finnas möjlighet att öva och utveckla sin paddelteknik med feedback från kunniga medpaddlare.

Ledare för turen är
Britt Svanqvist och Valentina Adin från ÖKS och från Eskilstuna kanotsällskap Mattias Meldert och Mattias Hellström

Nivå, vem kan turen passa för:

-Detta är en tur som passar dig som orkar paddla lite längre dagsetapper (ca 20km/dygn)  i fyra dagar. (Det motsvarar 2 varv runt Kungsholmen.)
-Du ska nyligen ha övat på kamraträddning (TIPS: Gå på någon tekniktorsdag innan och öva).
-Vi ska ta oss ut till ytterskärgård men vi kommer kunna göra skyddade vägval om behov uppstår. 

Om du normalt tycker att Nivå 2 passar dig så är detta en lämplig första tur att prova på nivå 3.

Nivå 2
Tur som kan gå på större oskyddade vatten men i lugnt väder. Turen kan även genomföras under lite mer vind men då gör man skyddade och mindre utsatta vägval. Turen innefattar lite längre sträckor utan möjlighet att kliva ur, där man i stället pausar och vilar sittandes i kajaken. Turen kan innefatta en eller flera övernattningar.

Passar paddlare som är hyfsat bekväma med vågor och vind samt klarar att paddla lite längre (ca 10 km) sträckor åt gången (utan möjlighet att kliva ur) och dagsetapper upp till 20 km. Det är önskvärt att paddlaren har erfarenhet av själv- och kamraträddning.

Nivå 3
Tur som innefattar längre överfarter på öppet oskyddat vatten, även i blåsigt väder och i sjö med vågor. Dagsetapper kan överstiga 20 km. Turen innefattar med största sannolikhet en eller flera övernattningar.

Passar kompetenta paddlare med god kajakvana som klarar av att paddla mer än 3 timmar åt gången i olika krävande miljöer tex. öppet vatten med större vågor. Paddlaren ska behärska själv- och kamraträddning.

Datum och tid:

6-9 Juni

Kontakt personer för turen är Britt Svanqvist och Valentina Adin

Bokas i inloggat läge, > bokningsbara aktiviteter

 

Svenska stenarna

Klubbtur till Svenska Stenarna i samarbete med Eskilstuna kanotklubb

Allmän beskrivning:

En tur i Stockholms norra yttre skärgårdsområde. Vi kommer paddla ut till öppen horisontlinje och höra sälarna sjunga vid Svenska stenarna så långt österut man kan hitta land i Sverige. Det här är en tur med fantastiska naturupplevelser men den kräver att man kan paddla längre dagsdistanser och sitta flera timmar i kajaken utan att kliva ur.

 

Turen är en del av ÖKS fortbildning i havspaddling, det innebär att man som deltagare är delaktig i alla beslut om vägval etc. under turen, om man vill kan man som deltagare få träna på navigering genom att leda gruppen på delar av sträckan. Det kommer, för de som vill, också finnas möjlighet att öva och utveckla sin paddelteknik med feedback från kunniga medpaddlare.

 

Nivå, vem passar turen för:

Nivå 3, detta är en tur i ytterskärgård med flera längre överfarter (minst 5 km) på öppet vatten. Turen innefattar 3 övernattningar. Vi anpassar väg efter förmågan i gruppen (undviker för mycket vind och vågor) men man ska klara av att paddla i genomsnitt 2,5 mil per dag i fyra dagar för att följa med på turen.

Det är krav att du kan både kamrat och självräddning.

Nivå 3
Tur som innefattar längre överfarter på öppet oskyddat vatten, även i blåsigt väder och i sjö med vågor. Dagsetapper kan överstiga 20 km. Turen innefattar med största sannolikhet en eller flera övernattningar.

Passar kompetenta paddlare med god kajakvana som klarar av att paddla mer än 3 timmar åt gången i olika krävande miljöer tex. öppet vatten med större vågor. Paddlaren ska behärska själv- och kamraträddning.

 

Datum och tid:

4-7 juli

 

Kontaktpersoner: Britt Svanqvist

 

Bokas i inloggat läge, > bokningsbara aktiviteter

Bokningen kommer att öppnas för intresseanmälan i början av juni.

Sommarpaddling i juli

Under planering. Bengt

 

Utlysta Turer och Kurser 2023:

Mysturen 9-10 september

Paddlingens start och mål blir en överraskning, men kommer innebära 10-25 km paddling per dag beroende på vägval.

Paddlingen sker på relativt öppet och något svalare vatten, samt viss tidspress då dagarna blivit kortare. Detta gör att paddlingen ligger på en nivå 4 enligt Friluftsfrämjandets gradering, se nedan: 

"Mycket god paddelvana (alternativt paddelpass blå). Krävande paddling, god kajak & friluftsvana, klarar av oskyddat vatten. Kräver kunskap i kamraträddning samt klarar av att paddla i hög sjö (ca 1m). Dagsetapper upp till 40 km/dag, klarar marchhastighet upp till 6 km/h. Simkunnighet 200m."

Trots att paddlingen sker på en hög nivå kommer detta vara en tur, som lägger vikten på att få en fin upplevelse utanför själva paddlingen. Vi kommer tillsammans att laga en gemensam måltid, och vi kan lova en upplevelse utöver det vanliga. Det är denna gång målet, som gör mödan värt.

Turen är för 6st deltagare plus 2st ledare. Vi tar oss friheten att ge företräde till deltagare som kan bidra med bil och transport av släpet. En deltagaravgift motsvarande självkostnadspris tas eventuellt ut. Anmälan sker i inloggat läge.

Kontaktpersoner för turen är Mona Lindén och Johan Seijsing. Välkomna!

_____________________________________________________________________________________________

Landsort -Arholma

Vår förhoppning är att padda från Landsort till Arholma ca 18 mil om vädret tillåter. Start tisdag 18 juli, stopp 23 juli, sammanlagt 6 dagar. Turen är för 8 st deltagare.
 

Turen motsvarar nivå 4 enligt Friluftsfrämjandets gradering se nedan.
 

4. Mycket god paddelvana (alternativt paddelpasset blå). Krävande paddling, god kajak- & friluftsvana, klarar av oskyddat vatten. Kräver kunskap i kamraträddning samt klarar av att paddla i hög sjö (ca 1m). Dagsetapper upp till 40 km/ dag, klarar marschhastighet upp till 6 km/h. Simkunnig 200m.
 

Vi inser att vi har lite logistikproblem, och du som kan bidra med chaufför till landsort 18/7 och/eller från Kapellskär 23/7 har förtur.
 

Kontaktpersoner för turen är Tanja Lind, Santiago Piva, Johan Seijsing, Kosmos Fredriksson.

Anmälan i inloggat läge


Sommarpaddling 3+ dagar i Stockholmsskärgård

Datum: 3-6 augusti

Några dagars paddling i skärgården!

Den årliga långturen i ÖKS som Bengt samordnar sedan ca 20 år i klubben.Start torsdag och tillbaka söndag kväll.

För att det ska vara möjligt att genomföra turen så krävs det några bilar och hänsyn kommer att tas om de som anmäler sig har bil. Brukar behövas minst 4 bilar i gruppen.

Preliminär start sker vid Bullandömarina torsdag kväll , turen går mest i ytterskärgård och du behöver grundläggande i säkerhet som kamraträdding, egen kompass och karta. Hård sjö och större vågor kan förekomma. Möjliga färdmål är Tärnskär, Bullerö,  Långviksskär,  Biskopsö mm.

Vi kommer att träffas och paddla innan start då vi kan se att det kommer att fungera på turen med paddling och erfarenhet mm. Vi brukar dock blanda både erfarna och mindre erfarna i lagom mix.

Frågor: bengt@oks.nu

Anmälan i inloggat läge TOLF tur och Långfärd


2022:

Sommartur 4 dagar i Stockholmsskärgård 10/7-14/7

Kort beskrivning: Vi paddlar 4 dagar någon gång mellan 10/7 - 14/7 i Stockholmsskärgård. 

Det kommer att finnas 10 platser men 5 av dessa är tänkta för några som kanske inte varit på tur tidigare men man ska klara av en längre sträcka eftersom planen är att börja paddla från klubben. 

Vill du ha mer information om turen? Kontakta någon av Ledarna via FB

Nivå:3-4

Ledare: Johan Seijsing & Santiago Piva

Logga in och anmäl dig

 

Solskenspaddling 4 dagar i Stockholmsskärgård 14/7-17/7

Kort beskrivning: Vi paddlar 4 dagar i yttre dalerna av Stockholmsskärgård! För att denna tur ska kunna genomföras kan det krävas egen bil, beror på vilka som anmäler sig. 

Det kommer att finnas 16 platser men två av dessa är tänkta för några som kanske inte varit på tur tidigare men ändå paddlat en del.  mer information kommer senare.

Vill du ha mer information om turen?Mejla bengt@oks.nu

Nivå:3-4

Typ av tur: Kamrat tur/organisatör: Bengt Larsson

Logga in och anmäl dig

 

Utlysta Turer och Kurser 2021:

Här samlas en beskrivning över alla turer i ÖKS regi under 2021. Alla turer bokas på hemsidan (inloggat läge) under bokningsbara aktiviteter. (turer under planering finns längre ner på sidan)

 

Kom-igång-tur i Mälaren 18-20 juni

Kort beskrivning: Har du funderat på att vara med på en långtur med ÖKS men du är inte säker på om du klarar det? Eller har du inte testat att paddla & tälta förut? Eller kanske känner du dig ringrostig? Då är denna tur speciellt för dig!

Nivå: Det blir en blandning av nivå 2 (vågor mm) med t.ex. distans från nivå 3

Ledare: Santiago Piva och Mona Lindén

 

Midsommartur i skärgården 24-27 juni

Kort beskrivning: Den här turen vänder till vana paddlare som har tidigare erfarenhet av paddling på öppet vatten, tältning och matlagning i naturen.

Nivå: ambitionen är att hålla nivå 3 men vädret kan påverka om det blir sträckor i hög sjö eller hård motvind vilket bitvis liknas nivå 4.

Ledare: Mona Lindén och Magnus Bergström

 

Solskenspaddling 5 dagar i Stockholmsskärgård 28/7-1/8

Kort beskrivning: Vi paddlar 5 dagar i yttre dalerna av stockholmsskärgård! För att denna tur ska kunna genomföras kan det krävas egen bil, beror på vilka som anmäler sig.  Vill du ha mer information om turen? ( turen fullbokad) Mejla bengt@oks.nu

Nivå:3-4

Typ av tur: Kamrat tur/organisatör: Bengt Larsson

 

Kurs: att leda turer 3-9 maj 2021 (fullbokad)

Tag chansen att lära dig det du behöver för att leda en tur!

Under 2020 hade vi fler turer än på många år och vi ser fram mot 2021 med många turer ledda av våra medlemmar.

För att få fler att våga ta steget att leda en tur anordnar ÖKS nu en utbildning för er som vill kunna leda turer.  Du skall känna att du kan kliva in och leda en tur utifrån de förutsättningar som du bestämmer. Du ska kunna leda en paddling, själv eller med någon kollega. Under kursen får du testa dig själv och dina förmågor i ett nästan skarpt läge.

Som motprestation att få gå kursen vill vi att du också arrangerar och leder en tur under 2021. Det kan vara en kort eller något längre tur, en lätt eller en avancerad och du kan leda den själv eller med någon annan klubbmedlem.

Mer om kursen finner du här.

 

Kurs: Mer komplett paddlare och blått paddelpass, fem måndagar april-maj

Den här kursen är nu fullbokad.

Under fem måndagar kommer Martin Tiberg att leda en kurs som syftar dels till att prova på flera paddlingsformer, dels att vara en utbildning och övning inför blått paddelpass. Kursen innefattar inte examination i blått paddelpass, men det går att boka detta separat med en godkänd examinatör.

Mer om kursen finner du här.