Fredrik Wangler, Ordförande 2019

  • 17 maj 2019
  • ordförande

image: Fredrik Wangler, Ordförande 2019

Det här är tiden för kommersiella idrottsföreningar

Det här är tiden för kommersiella idrottsföreningar.
Vi bor i Stockholm, vi tjänar pengar, vi har viktiga arbeten som kräver mycket tid och engagemang, vi är perfekta föräldrar som skjutsar våra barn till olika aktiviteter där professionella ledare mot betalning formar dem till bättre människor. Naturligtvis tränar vi också. På dyra gym med nya väldoftande träningskläder från den senaste kollektionen. Och självklart betalar vi för oss, och förväntar oss att få valuta och bra service för våra pengar.
Det finns helt klart behov av fler kommersiella kanotföreningar i Stockholm.
Men. Örnsbergs kanotsällskap är inte kommersiell. Vi är en ideell förening!

Så vad innebär det att vara medlem i en ideell förening?
För mig så innebär det att vara en del av en gemenskap med individer som har någorlunda samma intressen. Det innebär att ge mer till föreningen än vad jag tar. Det innebär att dela med sig av energi, glädje och sprida en positiv stämning så att alla tycker det är trevligt att vara med i gemenskapen. Det handlar om att städa mer än man stökar ned. Reparera mer än vad man förstör. Det innebär att hjälpa dem som behöver hjälp.

För att ta några exempel:
I vår klubb finns det inga anställda som du kan ställa några krav på. Om du är missnöjd med hur föreningen administreras så engagera dig, gör det själv, eller hjälp åtminstone till.

Medlemsavgiften betalas för att täcka gemensamma kostnader. Den syftar inte till att vara en grund för friskvårdsbidrag från din arbetsgivare och det finns ingen service som föreningen är skyldig dig efter att du har betalat. Den innebär helt enkelt att du är medlem med rättighet och skyldighet att hjälpa till.

Om du använder klubbens gemensamma kanoter och utrustning. Se till att alltid lämna tillbaka den i bättre skick än du tog ut den. Hjälp till med löpande underhåll på utrustningen som täcker normalt slitage. Var försiktig och aktsam med den och om något ändå går sönder; se till att det blir lagat så fort som möjligt. Du kanske inte vet hur det skall lagas? Be då någon om hjälp! Hur som helst är det du som ansvarar, inför övriga medlemmar, att skadan repareras så fort som möjligt.
Bland våra över tusen medlemmar så har vi än så länge ingen som har engagerat sig i att skapa en underhålls/reparationsgrupp för kanoterna. Det är inte en styrelsefråga att starta en sådan och hitta några som vill ingå. Engagemanget måste komma från medlemmarna själva, som därefter kan få en budget av styrelsen.

Lär känna de andra medlemmarna och var med på gemensamma aktiviteter. Medlemskapet innebär att du är med i en klubb med andra individer med (någorlunda) gemensamma intressen. Hela poängen är att du skall få ut något av gemenskapen och ge något tillbaka. I diskussionerna om vilka rättigheter man har att ta med sig icke medlemmar ut för att paddla så har det framkommit att vissa tidigare har gjort majoriteten av sina turer med olika kompisar som inte är medlemmar. Det kan inte vara så svårt att få sällskap av en befintlig medlem i en förening med över tusen paddelintresserade personer.
Visst, många av oss som trivs i ideella föreningar är kufar och nördar, men det är det som gör oss intressanta!

Om det här inte passar dig och om du vill ha bra service för dina pengar och kunna ställa krav. Besök en kommersiell aktör eller starta en egen kommersiell förening. Jag kan tänka mig att investera i den.

Fredrik Wangler, Ordförande verksamhetsåret 2019
Stockholm den 17 maj 2019