Lägesinformation Gröndalshamnen

  • 2 maj 2019

image: Lägesinformation Gröndalshamnen

Arbetet pågår för att hitta en plats för kommande kanothus någon stans.

Arbetet med att hitta en permanent lösning för Gröndal fortsätter. Först en kort tillbakablick dock.
Redan för tio år sedan var frågan uppe och resulterade i ett arkitektförslag om nytt kanothus i Mörtviken. Då hade man ännu inte kommit så långt med planerna på bostadsbygge på Bryggvägen och lösningen gick aldrig igenom.
Efter 2015, då vår gamla kanothus revs, föll det på Exploateringskontoret att hitta en ny placering för ÖKS. Tillfälligt fick vi då containrar i Liljeholmsviken, där vi idag ligger på parkmark.

Det fanns flera förslag till permanent lösning, men Exploateringskontoret valde att arbeta vidare med Gröndals hamnplan, mycket tack vare arbete från ÖKS med Hans Hayenhjelm som drivande. Tyvärr valde sedan både Exploateringskontorets och Idrottsförvaltningens chefer att inte gå vidare med förslaget pga ett förmodat nej från ansvariga politiker. Skälet är att vi och de två övriga föreningarna skulle få långa arrendeavtal och det skulle i så fall blockera en förmodad ändring i detaljplanen för bostadsbyggande på hamnplan. I och med det var vi tillbaka på ruta ett.

Efter att ha tittat på några olika förslag är vi nu tillbaka i Mörtviken. Det huvudsakliga skälet är att det där finns en detaljplan, som tillåter vår verksamhet. Detta finns inte på de alternativa platserna och en ändrad detaljplan är en förutsättning för dessa alternativ. En sådan process kan ta fem år men garanterar inte ett positivt resultat.

Nu har Exploateringskontoret gått vidare med Mörtviken, dock inte med samma förslag som för tio år sedan. Det finns ett arkitektkontor utsett och en byggprojektliedare från staden. I samråd med Ekensbergs Båtsällskap (EBS) och ÖKS ska de gå igenom några olika förslag och förhoppningsvis fastna i ett, som är godtagbart för alla parter. Det är alltså idag för tidigt dels att säga om det kommer resultera i något och i så fall vad. Men, i och med att Exploateringskontoret investerat i arkitekt och projektledare vill man slutligen lösa detta, deras problems, med ÖKS. Under 2019 kan vi förvänta oss att olika ideer ska testas och förankras, inte bara hos EBS och ÖKS, utan också hos Stadsbyggnadskontoret för bygglov och dessutom måste det vara inom rimlig budget. Om byggnation kommer igång så blir det inte under 2019.

Idén är att få vår kanotverksamhet och kanotförvaring i utkanten av båtklubbens område och, om möjligt, använda en existerade, men nedgången byggnad, tvättstugan, som en del i lösningen. Det huset är det sista på vänster hand innan man går ut mot Rävudden. Vi är dock noga med att säga att detta ännu är ett av flera förslag och inget är ännu bestämt.