Rivning Lövholmen

  • 23 okt 2019

Nu kommer huset intill våra lokaler i Gröndal att rivas.  Hur det kommer att påverka oss är lite oklart. Är en lång period på 2 år. Se vidare text från Skanska.

Information om arbeten i Lövholmen Som ett första led i arbetet med en ny stadsdel har nu sanerings- och rivningsarbeten påbörjats i Lövholmen.

Arbetena kommer i detta skede att beröra två av fastigheterna i området, se kartan nedan. Fastigheterna tillhör idag Skanska och Lindéngruppen. Saneringen utförs med hjälp av grävmaskiner, som gräver upp den förorenade jorden och därefter fyller igen marken med rena massor som tillförs utifrån. De förorenade massorna fraktas med lastbil från Lövholmen till deponi.

Viss jord/sten som inte är förorenad kommer att kunna återanvändas i området. Arbetsområdet är inhägnat för att förhindra att obehöriga tar sig in. Inhägnaden är täckt för att minimera dammspridningen i närområdet. Inhägnaderna kan komma att flyttas allteftersom arbetet fortskrider. Marksaneringen bevakas av en miljökontrollant ur hälso- och miljösynpunkt både för de som arbetar i projektet och de som vistas i närområdet. Viss del av saneringsarbetena kommer medföra att de som arbetar närmast föroreningarna kommer använda skyddsdräkter samt andningsskydd för att minimera hälsoriskerna.

Allmänheten kan uppleva oljelukt från området, ökade transporter och buller. Mätning av ångor och damm utförs för att säkerställa att erforderlig skyddsnivå uppnås för både arbetare och näromgivning. Det finns beredskap för att vid behov bekämpa damm, exempelvis genom vattenbegjutning. Marksaneringen kommer att pågå av och till under ca två års tid. Spont installeras under perioden oktober till december. Stockholms stad har beviljat rivningslov för en byggnad i området . Invändig lättrivning har påbörjats i denna.

Själva rivningen av byggnaden kommer preliminärt att påbörjas i november och beräknas bli klar i maj 2020. Vi kommer att återkomma med mer info om det blir aktuellt att riva fler byggnader.

Färgfabriken kommer att vara öppen som vanligt. Föroreningar från tidigare industriell verksamhet Föroreningarna i Lövholmen kommer från den industriella verksamhet som tidigare bedrevs i området. Från slutet av 1800-talet och en bit in på 1990-talet tillverkades färg och andra industriprodukter i området. Dessa verksamheter har inneburit att marken är förorenad av petroleumbaserade lösningsmedel, tungmetaller, polyaromatiska kolväten och oljeprodukter. Idag bedrivs ingen industriell verksamhet på de aktuella tomterna.

 

mer information:  Länk