VM tider

  • 24 jun 2021

image: VM tider

Den 1-7 juli är det VM i Surfski på Lanzarote. Aaron von Beinke och Nils Wikander Karls från ÖKS har blivit uttagna av Svenska Kanotförbundet för att representera Sverige.

 

Ni har båda gjort en satsning i år och tränat mycket. Hur ser en typisk träningsvecka ut?

Nils berättar att -en typisk träningsvecka brukar vara 2 pass om dagen med undantag för en dag med halvdags vila och en heldag med vila. Veckodagarna är det paddling (oftast platt vatten) och 2 löppass. Helgen försöker jag komma ut och paddla på havet och kör oftast lång-passen på helgen.

För Aaron see en typisk träningsvecka lite annorlunda nu inför VM. -Förtillfället så är det som följande:

Tisdag – fredag – 60-90minuters paddling på morgonen och eftermiddagen. Dessa dagar är uppsplittrade i lugna - längre pass, teknikpass, samt kortare intervaller och resistansträning. Lördag och söndag består oftast av längre pass runt 120 – 180 minuter. Och fredag morgon blir ett lugnt gym pass med fokus på stabilitet. Jag tror att våra pass kan variera lite. Då jag började tävla i denna gren i augusti förra året har jag behövt anpassa mig till längre distanser där Nils nog kör lite mer intervallträning och sprint-träning.

Ni som läser kanske undrar hur man får ner en 6 meter lång surfski till Lanzarote. Jag har frågat killarna och Aaron berättar att han kommer få låna en Fenn surfski. -Det är den kajaken som jag för nävarande paddlar så det kändes bara rätt att använda något som jag är bekväm med.

Nils berättar -nästan alla märken som tillverkar surfskis finns på plats där nere. Utav dem får man hyra. Så i mitt fall så hyr jag en båt från Nordic Kayaks. Samma modell som jag har här hemma.

Vad har ni för mål?

Nils säger att han Inte satt några riktiga mål. -Snabbast svensk hade ju vart roligt men Ivan kruger som tävlar för Sverige är riktigt vass i vågorna. Hade ju också vart kul att få slå pappa